KPJ News


296 Penduduk di Ranau Mendapat Pemeriksaan Katarak

Posted on 04:44PM, 2 February, 2018

RANAU: Ahli Kelab Rotary Teluk Likas (RCLB) dan pasangan mereka mengorbankan Ahad mereka untuk misi pemeriksaan katarak percuma sebagai sebahagian daripada Kempen Gift of Sight Sabah untuk memulihkan penglihatan.


Demikian juga sukarelawan dari Hospital Pakar KPJ Sabah dan Pusat Perubatan Jesselton (JMC), yang bertindak sebagai pencari katarak.


Kempen ini dibiayai oleh geran global dari Yayasan Rotary yang berperanan sebagai pelaksana amal Rotary Antarabangsa.


Pengarah Perhubungan Awam RCLB, Michael Tong berkata seramai 296 orang penduduk berumur 50 tahun ke atas dari kawasan bandar dan kampung terpencil mendapat pemeriksaan katarak di Dewan Masyarakat Ranau.


"Daripada angka ini, 69 orang dikesan mempunyai katarak, dan ini dianggap sebagai kejadian yang tinggi dalam penyakit mata ini," katanya.


Menurut Tong, pesakit-pesakit ini akan dirujuk ke pusat pakar mata Hospital Kerajaan untuk pembedahan dan rawatan pemulihan. Dengan adanya pembiayaan yang mungkin dilakukan oleh geran global, beliau berkata kanta akan diberikan secara percuma kepada pesakit.


"Malah, jika ia dilakukan di pusat Swasta, kos purata operasi katarak akan berjumlah RM3,000.00 dan tidak termasuk kanta berharga RM800," katahya.


Sementara itu, 160 pasang kacamata membaca, dibiayai oleh kelab, telah diberikan percuma kepada warga emas yang memerlukannya.


Pengerusi Penganjur Darren Jee mengakui bantuan yang tidak ternilai yang diberikan oleh pakar mata Queen Elizabeth Hospital (QEH) dalam Kempen Gift of Sight yang dijalankan oleh RCLB dan Kelab Rotaiy lain di Sabah,


Turut serta dalam memberikan bantuan ialah bekas Gabenor Rotary International District 3310, Philip Chong dan bekas pembantu Gabenor K.P. Lu.- Harian EkspressBack News & Events